Home » fotocursussen

CURSUSSEIZOEN 2021/2022

37e JAARGANG

 

Mijn anders-dan-andere fotocursussen digitaal zijn: Basis/Beginners, Vervolg en Gevorderden. De fotocursussen geef ik in mijn multifunctionele winkel-, werk-, cursus- en donkere-kamer (doka) ruimte in Woerden, centraal gelegen in Nederland/Groene Hart en ook prima bereikbaar per trein.

(inschrijfformulier geheel onderaan deze pagina)

 

Vanuit mijn beroep als professioneel fotograaf heb ik inmiddels zo mijn eigen ideeën over hoe je werkelijk beter leert fotograferen. Mijn cursusopzet en manier van lesgeven verschilt daarom nogal van andere fotocursussen. En ook juist mede daarom heb ik inmiddels veel cursisten die na een cursus bij mij er nog (vele) cursusseizoenen aan vastplakken. Fotografie is en blijft een geweldige hobby, medium en vak!    

 

BASIS/BEGINNERS-CURSUS. Als vakfotograaf zou ik iedereen, na al die cursusjaren, nog steeds maar één ding adviseren: Als u werkelijk beter wil leren fotograferen met uw digitale camera en meer dan een goede doorsnee-foto wil kunnen maken dan is er maar één oplossing: Zorg dat u echte goede basis-vakkennis verwerft en alleen de meest zinvolle instelmogelijkheden van uw camera én lens (!) goed leert begrijpen en doorgronden, vervolgens op uw camera leert instellen en op de juiste manier leert toepassen in de specifieke situaties. Kortom, de camera gaat per definitie van de volautomatische blik-op-oneindig-verstand-op-nul stand af en ik leer u zelf te beslissen hoe u de camera en de lens het beste instelt. Deze cursus kan door iedereen gevolgd worden, ook voor absolute beginners. Echter, we zijn geen theekransje, dus u moet de intentie en wil hebben om te leren. Het gaat er bij deze cursus niet om wat uw camera wil, maar wat u zelf wilt en hoe krijg ik de camera onder de knie? Bij mij leert u dit alles door o.a. het bewust kiezen voor groothoek- of telelens, half-automatisch of manuele belichting, korte of lange sluitertijden, groot of klein diafragma, veel of weinig scherptediepte, wel of niet flitsen, uit de hand fotograferen of vanaf statief, hoog- of laaggevoelige ISO-instelling, met of zonder filter, juiste resolutie, JPEG of RAW, juiste beeldstijl, automatische of manuele witbalans etc. Verder leer ik u natuurlijk ook o.a. beter kijken, compositie, uitsnede. Van elke avond krijgt u de hoofdlijnen van de behandelde lesstof in PDF toegemaild. Vervolgens moet u aan de slag voor de specifieke foto-opdrachten, want beter leren fotograferen is doen, doen en nog eens doen. Elke volgende les gaan we altijd eerst met een positieve-feedback de resultaten met elkaar bekijken en bespreken. De cursus pas ik elk jaar aan naar de laatste ontwikkelingen en mogelijkheden in de digitale fotografie. Deze beginnerscursus is ook zeer geschikt om na een aantal jaren van minder-fotograferen het allemaal weer eens op te pakken, de basiskennis weer op te frissen en om nieuwe inspiratie op te doen. Iedereen met een digitale spiegelreflex-, systeem-, bridge- of compact-camera die handmatig in te stellen is kan meedoen. Bij twijfel of uw camera geschikt is even bij mij navragen. (Afhankelijk van eventuele corona-voorschriften: Deze cursus vind alleen fysiek doorgang, niet online).

 

VERVOLG-CURSUS/GROEP. Als u de smaak te pakken heeft en/of bovenstaande vaardigheden behoorlijk onder de knie hebt, dan is deze cursus een goed vervolg op mijn basis/beginners-cursus. Naast het vooral nog beter leren kijken gaan we met de vele diverse disciplines/thema's in de fotografie aan de slag, bijvoorbeeld: portret, macro, natuur, landschap, architectuur, flitsen, zwartwit-fotografie etc. De juiste techniek, compositie, zeggingskracht en motiefkeuze spelen een grote rol. De basis-vakkennis, techniek en camera-instellingen worden opgefrist en verdiept om op peil te houden. Met behulp van een groot TV-scherm kijken we naar naar de digitale uitgewerkte foto-opdrachten én zonodig eenvoudige bewerkingsmogelijkheden om het beeld nóg beter of interessanter te maken (de puntjes-op-de-i-zetten). Deze cursus is elk jaar weer geheel anders van inhoud en kunt u gerust meerdere jaren volgen. Ook als prettige-stok-achter-de-deur wordt deze cursus (door sommigen al vele jaren) gevolgd om op de hoogte en in contact te blijven met alle ontwikkelingen en als gezellige en leerzame fotogroep met wisselende en inspirerende foto-opdrachten. (Afhankelijk van eventuele corona-voorschriften: Deze cursus vind fysiek en/of online doorgang).

 

GEVORDERDEN-CURSUS/GROEP. Afhankelijk van uw niveau en/of na één of meerdere vervolg-cursussen kunt u meedoen aan de speciale gevorderden-cursus. De lesinhoud is hetzelfde als de vervolgcursus maar er wordt vooral kritischer beoordeeld (niet alleen door mij) qua beeldinhoud en verder het totale eindresultaat. U moet er dus ook echt voor gaan. Het opnieuw nog beter leren kijken en vastleggen blijft belangrijk om de lat nog hoger te kunnen leggen. Ook deze cursus is elk jaar weer geheel anders van inhoud en kunt u ook gerust vele jaren volgen. (Afhankelijk van eventuele corona-voorschriften: Deze cursus vind fysiek en/of online doorgang).

 

PRAKTISCHE GEGEVENS FOTOCURSUSSEN. Voor het goed kunnen uitvoeren van de foto-opdrachten is het bezit van een handmatig in te stellen digitale SPIEGELREFLEX-, SYSTEEM-, BRIDGE- of COMPACT-CAMERA die handmatig in te stellen is een vereiste. Bij twijfel of de camera geschikt is, informeer even bij mij. Vanaf les 2 (basis) dient u ook over een statief te kunnen beschikken, maar deze kan ook, na een vrijblijvende demonstratie op de 1e lesavond bij mij aangekocht worden. Na elke les ontvangt u een globale samenvatting van de behandelde lesstof in PDF per email en een foto-opdracht. Een belangrijk en zeer leerzaam onderdeel van alle lessen is het bespreken van de opdracht-resultaten.

 

Beginners-cursussen lopen van sept-dec en van jan-maart, 7 avonden om de ± 2 weken.

De vervolg- en gevorderden cursussen lopen van sept-maart, 8 avonden om de ± 3 weken.

Er wordt rekening gehouden met de herfst-, kerst- en voorjaars-vakantie scholen voor Midden-Nederland.

  

Prijs basis/beginners cursus € 245,00

Prijs vervolg- en gevorderden-cursus € 280,00

 

VASTE CURSUSDAG, LESTIJDEN, DATA:

Basis/Beginners-cursus najaar 2021, totaal 7 lessen:

Dinsdag, 18.45-20.30 uur, 28/09/2021, 12/10, 26/10, 09/11, 23/11, 07/12, 21/12.

Dinsdag, 20.45-22.30 uur, 28/09/2021, 12/10, 26/10, 09/11, 23/11, 07/12, 21/12.

Vervolg-cursus 2021/2022, totaal 8 lessen:

Woensdag, 18.45-20.30 uur, 06/10/2021, 03/11, 24/11, 15/12, 12/01/2022, 02/02, 23/02, 16/03.

Woensdag, 20.45-22.30 uur, 06/10/2021, 03/11, 24/11, 15/12, 12/01/2022, 02/02, 23/02, 16/03.

Gevorderden-cursus 2021/2022, totaal 8 lessen:

Woensdag, 18.45-20.30 uur, 13/10/2021, 10/11, 01/12, 22/12, 19/01/2022, 09/02, 09/03, 30/03.

Woensdag, 20.45-22.30 uur, 13/10/2021, 10/11, 01/12, 22/12, 19/01/2022, 09/02, 09/03, 30/03 (VOL)

 

FYSIEKE LESLOKATIE. Eigen werk-, cursus- en doka-ruimte, Nieuwstraat 25, 3441 EA Woerden. Vanaf NS-station Woerden is het ± 12 minuten lopen. Het is gratis parkeren in de straten om mij heen na 18.30 uur.

 

INSCHRIJVING  EN  VOORWAARDEN.  Inschrijving door inzending van volledig ingevuld inschrijfformulier (geheel onderaan deze pagina) en directe overmaking van het gehele cursusgeld op (IBAN) NL22 RABO 0331.1548.46 t.n.v. Dies Groot Fotografie o.v.v. voor- en achternaam + cursusplaats + startdatum. Liever betalen in 2 termijnen is ook mogelijk: 50% direct, overige 50% uiterlijk 2 maanden voor aanvang. Bij annulering tot 2 maanden voor aanvang van de cursus ontvangt u 50% van het reeds betaalde cursusgeld retour. Na deze termijn is geen teruggave meer mogelijk. Ook na het door u afbreken van de cursus, door wat voor reden/oorzaak ook, vindt geen restitutie plaats en kan ook niet overgezet worden naar een volgend seizoen. Na ontvangst van het cursusgeld ontvangt u een schriftelijke email-bevestiging en informatie over wat u de eerste avond moet meenemen. Na ontvangst van het inschrijfformulier en het niet ontvangen van het volledige cursusgeld (of aanbetaling) binnen 1 week is de cursusplek niet gegarandeerd. Plaatsing op een cursus is pas definitief na ontvangst cursusgeld. 

 

OVER DE DOCENT. De Woerdense en internationaal bekroonde vakfotograaf Dies Groot geeft sinds vele jaren fotocursussen op zijn eigen bijzondere wijze en lesstijl. Hij begon op 10-jarige leeftijd met fotograferen en heeft zichzelf ontwikkeld tot een fotograaf met een groot vakmanschap. Vanaf 1984 begint hij met exposeren, maakt faam met o.a. zijn speldeprik-foto’s-zonder-lens, wint vervolgens diverse prijzen en start met glasheldere fotocursussen voor beginners, vervolg en gevorderden. In november 2000 wordt hij wereldwijd hoofdprijswinnaar van de prestigieuze Kodak/Hasselblad Millennium fotowedstrijd te New York. Van 1994-2019 organiseerde en begeleidde hij precies 25 jaar lang ruim 100 fotoreizen naar diverse landen en steden. In 2019 heeft hij weer een geheel nieuwe donkere-kamer/doka (middenin zijn winkel) gebouwd om naast de hedendaagse digitale fotocursussen ook weer ambachtelijke analoge creatieve doka-belevenis-workshops te kunnen geven.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

onderstaande tekst even selecteren/kopieren/plakken

geheel invullen en naar mij toemailen : diesgroot@hetnet.nl

 

INSCHRIJFFORMULIER FOTOCURSUS

 

Roepnaam + achternaam:

 

Adres :

 

Postcode + woonplaats:

 

Telefoon:

 

E-mailadres:

 

IBAN-nummer waarmee u betaald + tenaamstelling van deze:

 

Merk + type camera:

 

Ik ben op de hoogte van de fotocursus d.m.v. (internet / mond-tot-mond):

 

Ik schrijf mij hierbij in voor de cursus:

 

Tijdstip:

 

Startdatum:

  

Datum :

 

Inschrijfformulier volledig invullen en liefst verzenden per e-mail (of evt. post), cursusgeld direct overmaken op IBAN-nummer NL22 RABO 0331.1548.46 t.n.v. van Dies Groot Fotografie o.v.v. voor- en achternaam + cursusplaats + startdatum.