CURSUSSEIZOEN 2024/2025

40e jaargang

(inschrijfformulier geheel onderaan deze pagina)

 

Mijn fotocursussen zijn onderverdeeld in : Basis/Beginners, Vervolg en Gevorderden. 

Vanuit mijn beroep als professioneel fotograaf heb ik inmiddels zo mijn eigen ideeën over hoe je werkelijk beter leert fotograferen. Mijn cursusopzet en manier van lesgeven verschilt daarom nogal van andere fotocursussen. En ook juist mede daarom heb ik inmiddels veel cursisten die na een cursus bij mij er nog (vele) cursusseizoenen aan vastplakken. Fotografie is en blijft een geweldige hobby, medium en vak!    

 

BASIS/BEGINNERS-CURSUS. Als vakfotograaf zou ik iedereen, na al die cursusjaren, nog steeds maar één ding adviseren: Als je werkelijk beter wil leren fotograferen met je digitale camera en meer dan een goede doorsnee-foto wil kunnen maken dan is er maar één oplossing: Zorg dat je echte goede basis-vakkennis verwerft en alleen de meest zinvolle instelmogelijkheden van je camera én (zoom)lens/objectief goed leert begrijpen en doorgronden, vervolgens op je camera leert instellen en op de juiste manier leert toepassen in de specifieke situaties. Kortom, de camera gaat direct van de volautomatische blik-op-oneindig-verstand-op-nul stand af en ik leer je zélf te beslissen hoe je de camera en de (zoom)lens het beste instelt. Deze cursus kan door iedereen gevolgd worden, ook voor absolute beginners. Echter, we zijn geen theekransje, dus je moet wel de intentie en de wil hebben om te leren. Het gaat er bij deze cursus niet om wat uw camera wil, maar wat je zelf wilt en hoe krijg ik de camera onder de knie? Bij mij leer je dit alles door o.a. het bewust kiezen voor groothoek- en/of telelens, half-automatisch of manuele belichting, aanpak t.a.v. grote of kleine beeldsensor, korte of lange sluitertijden, groot of klein diafragma, veel of weinig scherptediepte, uit de hand fotograferen of vanaf statief, hoge of lage ISO-instelling, met of zonder filter, juiste resolutie, JPEG of RAW, automatische of manuele witbalans etc. Verder leer ik je natuurlijk ook o.a. beter kijken, compositie, uitsnede. Van elke avond krijgt je de hoofdlijnen van de behandelde lesstof ook in PDF toegemaild. Vervolgens moet je aan de slag voor de specifieke foto-opdrachten, want beter leren fotograferen is doen, doen en nog eens doen. Elke volgende les gaan we altijd eerst met een positieve-feedback de resultaten met elkaar bekijken en bespreken. Met behulp van een grote monitor kijken we met elkaar naar de uitgewerkte foto-opdrachten en laat ik je ook eenvoudige bewerkingsmogelijkheden* zien om het beeld nóg beter en/of interessanter te maken (de puntjes-op-de-i-zetten) qua o.a. uitsnede, contrast, rechtzetten etc. Deze beginnerscursus is ook geschikt om na een aantal jaren van minder-fotograferen het allemaal weer eens op te pakken, de basiskennis weer op te frissen en om nieuwe inspiratie op te doen. Iedereen met een digitale spiegelreflex-, systeem-, bridge- of compact-camera die handmatig in te stellen is kan meedoen. Bij twijfel of je camera geschikt is even bij mij navragen. 

 

VERVOLG-CURSUS/GROEP. Als je de smaak te pakken hebt en/of bovenstaande vaardigheden behoorlijk onder de knie hebt, dan is deze cursus een goed vervolg op mijn basis/beginners-cursus. Naast het vooral nog beter leren kijken gaan we met diverse disciplines/thema's in de fotografie aan de slag, bijvoorbeeld: portret, macro, natuur, landschap, architectuur, zwartwit-fotografie etc. De juiste techniek, compositie, zeggingskracht en motiefkeuze spelen een grote rol. De basis-vakkennis, techniek en camera-instellingen worden  zonodig opgefrist om op peil te houden. Met behulp van een grote monitor kijken we met elkaar naar de uitgewerkte foto-opdrachten en laat ik je ook eenvoudige bewerkingsmogelijkheden* zien om het beeld nóg beter en/of interessanter te maken (de puntjes-op-de-i-zetten) qua o.a. uitsnede, contrast, ophelderen, rechtzetten, histogram etc. Deze cursus is elk jaar weer geheel anders van inhoud en kan je gerust meerdere jaren volgen. Ook als prettige-stok-achter-de-deur wordt deze cursus (door sommigen al vele jaren) gevolgd om op de hoogte te blijven met de ontwikkelingen en als gezellige en leerzame fotogroep met wisselende en inspirerende foto-opdrachten. 

 

GEVORDERDEN-CURSUS/GROEP. Afhankelijk van je niveau en/of na één of meerdere vervolg-cursussen kan je meedoen aan de gevorderden-cursus. De lesinhoud is hetzelfde als de vervolgcursus maar er wordt vooral kritischer beoordeeld (niet alleen door mij) qua beeldinhoud en verder het totale eindresultaat. Je moet er dus ook echt voor gaan. Het opnieuw nog beter leren kijken en vastleggen blijft belangrijk om de lat nog hoger te kunnen leggen. Met behulp van een grote monitor kijken we met elkaar naar de digitale uitgewerkte foto-opdrachten en laat ik je ook eenvoudige bewerkingsmogelijkheden* zien om het beeld nóg beter en/of interessanter te maken (de puntjes-op-de-i-zetten) qua o.a. uitsnede, contrast etc. Ook deze cursus is elk jaar weer anders van inhoud en kan je ook gerust vele jaren volgen. 

 

* BELANGRIJK: Inmiddels zijn er zo enorm veel verschillende beeld-bewerkingsprogramma's, ingebouwd in elke windows/mac computer of gratis beschikbaar (freeware) of bijgeleverd bij de camera of via een betaald abonnement, dat het voor mij ondoenlijk is deze tijdens de cursus specifiek te adviseren, gebruiken en/of uit te leggen. Bovendien geldt dat de ene cursist weinig of niets van bewerken wilt weten, de ander wél wil leren bewerken maar door-de-bomen-het-bos niet meer ziet door de veelheid aan programma's en/of het programma te gecompliceerd en/of het abonnement te duur vind en/of het programma of computer de (RAW)-bestandsextensie van hun camera niet (meer) herkent. Daarom gebruik ik bewust tijdens het bekijken van de opdracht-resultaten één of twee programmaatjes waarmee ik eenvoudige aanpassingen kan laten zien om het beeld te optimaliseren (de puntjes-op-de-i-zetten) qua o.a. uitsnede, contrast etc. Wie écht wil leren bewerken op een hoger niveau én met een specifiek programma raad ik aan een speciale cursus elders te gaan volgen.

 

PRAKTISCHE GEGEVENS FOTOCURSUSSEN. Voor het goed kunnen uitvoeren van de foto-opdrachten is het bezit van een handmatig in te stellen digitale SPIEGELREFLEX-, SYSTEEM-, BRIDGE- of COMPACT-CAMERA die handmatig in te stellen is een vereiste. Bij twijfel of de camera geschikt is, informeer even bij mij. Vanaf les 2 (basis) dien je ook over een statief te kunnen beschikken. Na elke les ontvang je een globale samenvatting van de behandelde lesstof in PDF per email en een foto-opdracht. Een belangrijk en zeer leerzaam onderdeel van alle lessen is het bespreken van de opdracht-resultaten.

 

Alle cursussen lopen jaarlijks van oktober t/m maart, 8 avonden elke 3 weken.

Prijs alle cursussen € 299,00 inklusief koffie/thee/fris.

 

VASTE CURSUSDAG, LESTIJDEN, DATA:

 

Basis/Beginners-cursus 2024/2025:

Woensdag, 18.45-20.30 uur, 02/10/24, 23/10, 13/11, 04/12, 08/01/2025, 29/01, 19/02, 12/03.

Woensdag, 20.45-22.30 uur, 02/10/24, 23/10, 13/11, 04/12, 08/01/2025, 29/01, 19/02, 12/03.

 

Vervolg-cursus 2024/2025:

Woensdag, 18.45-20.30 uur, 09/10/24, 30/10, 20/11, 11/12, 15/01/2025, 05/02, 26/02, 19/03.

Woensdag, 20.45-22.30 uur, 09/10/24, 30/10, 20/11, 11/12, 15/01/2025, 05/02, 26/02, 19/03.

 

Gevorderden-cursus 2024/2025:

Woensdag, 18.45-20.30 uur, 16/10/24, 06/11, 27/11, 18/12, 22/01/2025, 12/02, 05/03, 26/03.

Woensdag, 20.45-22.30 uur, 16/10/24, 06/11, 27/11, 18/12, 22/01/2025, 12/02, 05/03, 26/03 (VOL)

 

LESLOKATIE. 

  • Maranatha-kerk, Molenvlietbaan 10, 3448DC Woerden met volop gratis parkeerruimte. 

 

INSCHRIJVING  EN  VOORWAARDEN.  Inschrijving door inzending van volledig ingevuld inschrijfformulier (geheel onderaan deze pagina) en directe overmaking van het gehele cursusgeld op (IBAN) NL22 RABO 0331.1548.46 t.n.v. Dies Groot Fotografie o.v.v. voor- en achternaam + cursusplaats + startdatum. Betalen in 2 termijnen is ook mogelijk: 50% direct, overige 50% uiterlijk 2 maanden voor aanvang. Bij annulering tot 2 maanden voor aanvang van de cursus ontvang je 50% van het reeds betaalde cursusgeld retour. Na deze termijn is geen teruggave meer mogelijk. Ook na het door jou afbreken van de cursus, om wat voor reden ook, vindt geen restitutie plaats en kan ook niet overgezet worden naar een volgend seizoen. Na ontvangst van het cursusgeld ontvang je een schriftelijke email-bevestiging en informatie over wat je de eerste avond moet meenemen. Na ontvangst van het inschrijfformulier en het niet ontvangen van het volledige cursusgeld (of aanbetaling) binnen 1 week is de cursusplek niet gegarandeerd. Plaatsing op een cursus is pas definitief na ontvangst cursusgeld. 

 

OVER DE DOCENT. De Woerdense en internationaal bekroonde vakfotograaf Dies Groot (1958) geeft sinds vele jaren fotocursussen op zijn eigen bijzondere wijze en lesstijl. Hij begon op 10-jarige leeftijd met fotograferen en heeft zichzelf als autodidact ontwikkeld tot een fotograaf met een groot vakmanschap en vakkennis. Op 16-jarige leeftijd start hij allereerst met het geven van doka-cursussen. Wat later begint hij met exposeren, maakt faam met o.a. zijn speldeprik-foto’s-zonder-lens, wint vervolgens diverse prijzen en start ook met fotocursussen voor beginners, vervolg en gevorderden. In november 2000 wordt hij wereldwijd hoofdprijswinnaar van de prestigieuze, mondiale Kodak/Hasselblad Millennium fotowedstrijd te New York. Verder organiseerde en begeleidde hij 25 jaar lang geheel zelfstandig ruim 100 fotoreizen naar diverse landen en steden. Op 23/12/2023 heeft hij zijn winkel aan de Nieuwstraat 25 gesloten en werkt hij verder, uitsluitend op afspraak, vanuit zijn woning in Woerden.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Onderstaande tekst even selecteren/kopieren/plakken, invullen en naar mij toemailen : diesgroot@hetnet.nl

 

INSCHRIJFFORMULIER FOTOCURSUS

 

Roepnaam + achternaam:

 

Adres :

 

Postcode + woonplaats:

 

Telefoon:

 

E-mailadres:

 

IBAN-nummer waarmee u betaald + tenaamstelling van deze:

 

Merk + type camera:

 

Ik schrijf mij hierbij in voor de cursus:

 

Tijdstip:

 

Startdatum:

   

Inschrijfformulier volledig invullen en liefst verzenden per e-mail (of evt. post), cursusgeld direct overmaken op IBAN-nummer NL22 RABO 0331.1548.46 t.n.v. van Dies Groot Fotografie o.v.v. voor- en achternaam + cursusplaats + startdatum.