Home » Workshops analoog » Workshops analoog

 

TERUG NAAR DE BASIS / BACK-TO-BASIC

Wie houdt van fotograferen in z'n algemeenheid, maar nooit de analoge zwartwit-fotografie en donkere-kamer (doka) heeft beleefd, heeft mijn inziens één van de meest interessante, ambachtelijke en creatieve disciplines in de fotografie gemist. Als oude rot in het vak durf ik zelfs te stellen: In de doka leer je fotograferen! Het magisch verschijnen van het beeld in de ontwikkelaar laat niemand onberoerd, jong en oud. Diverse ouderen hebben vroeger een doka gehad, maar de techniek gaat razendsnel en inmiddels 'zijn we digitaal' en fotograferen met de meest geavanceerde super-volautomatische foto-apparatuur én smartphone. Mooie ontwikkeling want analoog én digitaal kunnen elkaar perfect aanvullen en een interessante combinatie bieden. Naast vinyl/lp, retro en vintage, ontdekt ook vooral de jongere generatie de werkelijke 'essentie' door de analoge zwartwit-fotografie, mede door de wereldwijde 'lomography' beweging. En veel beroemde zwartwit-fotografen hebben de ambachtelijke analoge zwartwit-fotografie gemist en weer herontdekt vanwege het 'fysieke' negatief, de kunstzinnige performance en de onmiskenbare 'korrel'. Bovendien voelt een dag(deel) analoge fotografie en zelf je filmpje ontwikkelen als een onthaastende-weldaad. Minder opnamen maken, selectiever en nauwkeuriger leren kijken en vastleggen en vooral ... in rustiger tempo. Nu bied ik tijdens mijn analoge workshops de mogelijkheid om je negatieven zelf te digitaliseren met je eigen digitale camera + macrolens en dus ook in 'jouw' RAW-bestandsextentie, daar kan geen filmscanner tegenop. Inmiddels zijn diverse fabrikanten weer nieuwe zwartwit-fotorolletjes gaan maken en de te gebruiken vloeistoffen in de doka zijn aangepast met ontwikkelaar, stopbad en fixeer in eco-versie. De geurtjes van de vloeistoffen zijn inmiddels ook vrijwel nihil en de airconditioning in mijn doka zorgt voor een prima werkruimte. Kortom, boek een workshop en belééf de analoge fotografie!

 

WORKSHOP 1: NIEUW. 1-DAAGSE COMPLETE RETRO-WORKSHOP ANALOGE ZWARTWITFOTOGRAFIE + FILM ONTWIKKELEN + NEGATIEVEN DIGITALISEREN.

Je leent van mij een geheel manuele analoge camera* of je gebruikt je eigen analoge (kleinbeeld of 120-film) camera waarvan je weet dat deze goed werkt. We doen er een zwartwitfilmpje in van 8 of 12 opnamen en lopen al fotograferend ± een uur door de binnenstad van Woerden. Daarna ontwikkel je je eigen filmpje in mijn doka. Als de negatieven uit de droogkast komen gaan we deze digitaliseren met je eigen digitale camera + macrolens/voorzetlens, dus ook in jouw RAW(!) bestandsextensie mogelijk (of we doen het met mijn camera in JPEG + macrolens).

Minimaal 3/maximaal 4 deelnemers. Van 09.00 tot ±16.00 uur. Zelf lunch meenemen.

Kosten € 99,00 p.p. inclusief alle materialen.

* Keuze uit camera’s (vooraf doorgeven): Pentax K1000 kleinbeeld spiegelreflexcamera, Yashica 124G Mat twee-oog 6x6 camera, Agfa Click 6x6 pinhole camera en Agfa Black 6x9 pinhole camera.

Onbekenden dienen een borg voor gebruik van mijn leen-camera's te betalen.

Mogelijke data om z.s.m. tot een definitieve datum te komen: 6/5, 7/5, 8/5, 13/5, 14/5, 15/5, 20/5, 21/5, 22/5, 27/5, 28/5, 29/5.

Meedoen: geef per email voor ALLE data door of je wel of niet kan. 

 

 

WORKSHOP 2: PINHOLE-FOTOGRAFIE. Fotograferen zonder lens, kan dat wel? Ja hoor, je krijgt een schoon en leeg verfblik van mij waar ik reeds een minuscuul gaatje van ± 0,2 mm in heb gemaakt. Vervolgens laden we de ‘Camera Obscura’ met lichtgevoelig fotopapier, deksel erop, gaatje afgedekt met stukje zwart tape en gaan naar buiten om hiermee een foto te maken. Door het kleine gaatje kan de belichtingstijd best wel een halve minuut of (veel) langer duren. Terug in de doka verschijnt jouw foto-zonder-lens in de ontwikkelaar. Van het papieren 'negatief' maken we d.m.v. een contactafdruk de foto weer 'positief'. Resultaten neem je direct mee naar huis inklusief de Camera Obscura als aandenken. Deze workshop is ook geschikt voor kinderen. Inkl. alle materialen + camera . Ochtend van 9-12 uur of middag van 13-16 uur. 

Minimaal 3, maximaal 4 personen.

Kosten € 39,- per persoon.

Eerstvolgende vaste datum: Nog niet gekozen. 

Voldoende personen bijelkaar krijgen op een bepaalde datum is en blijft altijd lastig. Wil je graag meedoen met deze workshop geef dan voldoende data en tijdstippen aan mij door en ik probeer voldoende deelnemers bijelkaar te krijgen.

 

 

WORKSHOP 1: FOTOGRAMMEN MAKEN ZONDER CAMERA

Je hoeft er werkelijk geen foto voor te nemen, want je gaat unieke en creatieve afbeeldingen maken met prachtige schaduwbeelden op lichtgevoelig fotopapier. Ondoorzichtige voorwerpen blijven wit en doorzichtige voorwerpen verschijnen in grijstinten op het fotopapier in een gitzwarte omgeving. Beleef het magische moment van jouw beeld wat langzaam tevoorschijn komt in de ontwikkelaar. Relax, onthaast en geniet van mooie en unieke kunstwerkjes maken naar jouw idee en uitvoering. Neem vooral zelf kleine persoonlijke voorwerpen mee die je wilt gebruiken of gebruik de reeds aanwezige attributen in mijn doka. Maar bijvoorbeeld ook zelfs voorwerpen die je draagt (of ik je zak hebt) zoals bril, horloge, ketting, ring, oorbellen etc. kunnen heel interessant zijn. Resultaten neem je direct mee naar huis. Deze workshop is ook zeer geschikt voor kinderen. 

Ochtend van 10-12 uur of middag van 13-15 uur of avond van 19-21 uur. 

Gaat door bij minimaal 3 personen.

Kosten € 39,- per persoon. 

Eerstvolgende vaste datum: Nog niet gekozen.

Voldoende personen bijelkaar krijgen op een bepaalde datum is en blijft altijd lastig. Wil je graag meedoen met deze workshop, geef dan voldoende data en tijdstippen aan mij door en ik probeer voldoende deelnemers bijelkaar te krijgen.

 

 

Wil je met jouw 'clubje' een om nooit te vergeten doka-belevenis-feestje bij mij in de doka bouwen, stuur dan een email naar diesgroot@hetnet.nl en vertel je wensen qua inhoud, gewenste datum en tijdsduur. Vermeld je volledige naam- en adresgegevens + telefoonnummer. Ik brainstorm met je mee en stuur je een voorstel.